WAT IS HET DOEL VAN BOKSCOACHING?

Het doel
Het doel van bokscoaching is om door middel van lichaamsgerichte coaching patronen te doorbreken en in je eigen kracht te staan. Je gaat ervaren, voelen en reflecteren.
Bokscoaching biedt een holistische benadering om zowel fysieke als mentale gezondheid te bevorderen, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor diegenen die op zoek zijn naar een actieve en doelgerichte coachingsvorm.
 
Het brein
Hersenstam
Het oudste gedeelte van onze hersenen wordt de hersenstam genoemd, ook bekend als het reptielenbrein. Hierin zijn de lessen van voorgaande generaties opgeslagen die onze reflexen aansturen. Hier bevinden zich ook instinctieve overlevingsreacties op gevaar, zoals vechten, bevriezen en vluchten. Basisfuncties zoals ademhaling, spijsvertering en voortplanting worden hier ook geregeld. We hebben weinig controle over dit deel van de hersenen. Het is erg moeilijk om te stoppen met ademhalen.
Bokscoaching richt zich op de vechtreflex om problemen aan te pakken, terwijl bijvoorbeeld hardlopen de vluchtreflex aanspreekt.
 
Limbisch brein
Naast het reptielenbrein hebben we het limbisch brein, ook wel het zoogdierenbrein genoemd, dat verantwoordelijk is voor zaken als honger, dorst, verzadiging en onze biologische klok. Dit brein speelt een cruciale rol in emoties, motivatie en sociaal gedrag.
 
Neocortex
Het meest recent ontwikkelde deel van het menselijk brein is de neocortex, dat essentieel is voor taal en communicatie.
Taal heeft beperkingen. Niet alles kan volledig worden uitgedrukt in taal, vandaar het bestaan van non-verbale communicatie. Om jezelf volledig uit te drukken, heb je meer nodig dan alleen woorden. Kijk maar naar degenen die zich uiten door middel van muziek, schilderen of tekenen.
De neocortex is het zwakste systeem van het brein. In situaties zoals een burn-out kan het zoogdierenbrein meer invloed hebben, wat resulteert in verminderde energie, prikkelbaarheid, verminderde motivatie en minder behoefte aan sociale interactie.
 
Trauma
Ook bij trauma werkt het brein niet als eenheid.
Wanneer je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, wordt tijdens therapie vaak gevraagd om dit na te vertellen. Het is soms lastig om woorden te geven aan een situatie die niet gevoelig is voor taal. Je neocortex is op dat moment vaak uitgeschakeld.
 
Eenheid
Box to Unbox biedt coaching aan in de vorm van boksen waarbij je gebruik maakt van één van de krachtigste delen van je brein. Tijdens de bokscoaching worden niet alleen meerdere hersendelen geactiveerd, je laat deze vervolgens als eenheid samenwerken. Daarnaast wordt ook het spiergeheugen geactiveerd, dat leert terwijl je beweegt, kijkt en voelt.
 
Kortom, alles komt bij Box to Unbox samen om psychische en mentale blokkades uit te pakken en/of af te leren.
 
ARE YOU READY TO RUMBLE UNBOX!? Meld je aan via het aanmeldformulier.
DSC06230 w